Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Το καθισμα & το ρημα κάθομαι ........του μιχάλη μπάκα για το skipperondeck.gr


Μέσα στα αυστηρά όρια του σκάφους διαμορφώνονται ξεχωριστοί, μα αυτόνομοι χώροι. Τα στοιχεία που αποτελούν το ιδιαίτερο και ουσιαστικό γνώρισμα του χώρου, και που το κάνουν να διακρίνεται από τους υπόλοιπους χώρους προσδίδοντας τον απαιτούμενο χαρακτήρα είναι οι αναλογίες  του χώρου, με το μήκος, το πλάτος και το ύψος, το χρώμα του και την επένδυση του στον σταθερό αλλά και στο κινούμενο εξοπλισμό.


Τα έπιπλα καθορίζουν τον διαθέσιμο χώρο, τα συναισθήματα, και τον χαρακτήρα του συνολικού χώρου. Έπιπλα για αποθήκευση, για συγκεκριμένη χρήση, αλλά και έπιπλα για διαμονή και ξεκούραση.


Κάθομαι. Ένα ρήμα που αρέσει. Βοηθάει. Ανακουφίζει. Ξεκουράζει. Τοποθετώ το σώμα μου πάνω σε ένα κάθισμα. Χαλαρώνω. Ηρεμώ. Δεν ασκώ δύναμη. Είμαι σε κατάσταση αδράνειας. Έρχομαι σε κατάσταση ψυχικής ισορροπίας. Αφήνω το σώμα μου να εδράζεται στο κάθισμα. Δεν σηκώνω το βάρος μου. Βοηθάω τον οργανισμό μου μεταφέροντας το βάρος μου στο κάθισμα, οπότε ελευθερώνομαι και μπορώ να ενεργήσω χωρίς την σκέψη και την κούραση στήριξης του βάρους μου. Τα άκρα του σώματος απόλυτα ελεύθερα μπορούν να δημιουργήσουν. Το ίδιο και η σκέψη. Να γεννηθούν όλα τα συναισθήματα λόγω της στιγμής.


Κάθε κάθισμα προκαλεί και διεγείρει διαφορετικό συναίσθημα ανάλογα τον χώρο, την ώρα, την παρέα. Ο σχεδιασμός του τηρεί όλα τα ορθοπεδικά κριτήρια για σωστή στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Οι δυνατότητες στην σχεδίαση είναι πραγματικά απεριόριστες. Σύμφωνα με τον χώρο, την λειτουργία του, το κάθισμα σχεδιάζεται με συγκεκριμένες αναλογίες και σε διάφορες μορφές.  


Προκύπτει από έρευνα ότι το 10% του χρόνου καθόμαστε με ίσια την πλάτη, πίνοντας π.χ καφέ ενώ το 90% του χρόνου χαλαρώνουμε στο κάθισμα. Σε ένα σκάφος συναντάμε από μερικά σκαμπό, πολυθρόνες, ανάκλιντρο, καθίσματα κόκπιτ, καθιστικό καναπέ, καναπέ που χρησιμοποιείται για φαγητό αλλά και  για ξεκούραση και ύπνο.


Ο καναπές αποτελεί ένα κομμάτι επίπλου που προσφέρεται για διαφορετικές λειτουργίες. Τα μαξιλάρια που τον σχηματίζουν μπορούν να καθορίσουν την χρήση του, την διάρκεια ζωής του, την επίδραση του στον χώρο είτε με τις αναλογίες του, είτε με το χρώμα του, είτε ακόμα με την υφή του. Το υλικό κατασκευής των μαξιλαριών επηρεάζει την ελαστικότητα του, την βύθισή του αλλά και την αντοχή στον χρόνο. Ανάλογα με την χρήση που απαιτεί να καλύψει το μαξιλάρι χρησιμοποιούνται και τα αντίστοιχα ελαστικά υλικά.  


Τα υφάσματα αντίστοιχα επηρεάζουν τις δυνατότητες σαν καναπές αλλά και την αισθητική μορφή του χώρου. Λεπτής ύφανσης δίνουν έμφαση στο λεπτό σχεδιασμό και τις λεπτομέρειες. Τα μαλακά υφάσματα με πλούσια υφή ταιριάζουν με τον απαλό σχεδιασμό. Το δέρμα ταιριάζει με όλα.

Το σημαντικότερο στον καναπέ είναι το ύφασμα ή το δέρμα που θα επιλεγεί. Η αδιαβροχοποίηση του καναπέ και η πολυχρηστικότητα του καθορίζεται από το ύφασμα που θα  επιλεγεί. Απαιτείται μεγάλη προσοχή εφόσον ο καναπές χρησιμοποιείται και για ύπνο.


Έντονα χρώματα χρησιμοποιούνται εφόσον διατηρούνται ήπιες αποχρώσεις στην περίμετρο του χώρου. Προκαλώντας μια στιγμιαία ένταση. Με σκοπό να τραβήξουν το βλέμμα, να καθορίσουν τον χώρο, να τονίσουν την επιφάνεια. Υπάρχουν όμως και παραδείγματα που το ύφασμα είναι ήπιο δίνοντας δυνατότητα στα υπόλοιπα υλικά του χώρου να διαμορφώσουν τις απαραίτητες εντάσεις.

Ένα πλέγμα από συναισθήματα εμφανίζονται που ακουμπούν στον χρήστη, με ποικιλία, είτε εναλλασσόμενα, είτε σε συνδυασμό. Πρωτόγνωρα, μοναδικά, ιδιαίτερα. Που  καθορίζουν την στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου