Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΦΕΡΝΕΙ Δημήτρης Μπάκας

Η Πατρίδα είναι η ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για ανάπτυξη όλων των λοιπών αγαθών (δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα,ευημερία…).

Ο ορίζοντας της Πατρίδας, που πρέπει να είναι ανοιχτός στο ευρύτερο παγκόσμιο σκηνικό, συνιστά τον πιο ιδανικό ζωτικό χώρο για αλήθεια, κάλλος και αγαθότητα.
Το Εθνος -Κράτος ακόμη και στο σημερινό πολλαπλά παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον διατηρεί τη μεγάλη σημασία του για τον πολίτη. Θα παραμένει η συλλογική οντότητα,ως Πρόσωπο ευθύνης και ηθικής.
Οι γενεές δεν χωρίζονται μεταξύ τους. Η καθεμία φέρνει μέσα της όλες τις προηγούμενες και τις επόμενες.

Ακόμη και η υγιής Δημοκρατία είναι ευάλωτη σε μία εσωτερική εντροπία(αταξία),που οφείλεται στο εκρηκτικό μείγμα άγνοιας και επιθυμιών, από το οποίο αναδύονται οι επικίνδυνες αυταπάτες.
Ο άνθρωπος ουσιαστικά είναι όμηρος σε ένα θανάσιμο εναγκαλισμό στα πλοκάμια της μηχανιστικής πολυπλοκότητας. Αναζητώντας την ευτυχία προκάλεσε τεχνητές και ανεκπλήρωτες επιθυμίες και έχασε τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του.
Μόνον ο άνθρωπος, όμως, μπορεί να σώσει τον Άνθρωπο. Όχι ο νέος θεός που λέγεται χρήμα. Ως μέσον, το χρήμα είναι το πιο αποτελεσματικό , αλλά είναι ηθικά ουδέτερο. Πλήττει θανάσιμα την ανθρωπινότητα και ο άνθρωπος από αυτοσκοπός κατέστη δούλος του χρήματος και άθυρμα έρμαιο κάθε είδους μερκαντιλισμού.

Οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι τα πιο πολύπλοκα σύνολα επί της Γης καθόσον ποτέ σχεδόν δεν επιτυγχάνεται αρμονική λειτουργία των μελών λόγω ετερογενών βουλήσεων. Γι' αυτό ακριβώς πολύ ενωρίς οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν την ανάγκη να οργανώσουν την κοινωνική τους ζωή σε ομάδες πυρήνες, όπως: οικογένεια, φυλή, έθνος και πατρίδα.
Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιεί για αυτούς τους πυρήνες την περίφημη έννοια Εστία, την οποία οι πρόγονοί μας τίμησαν και ως θεά!
Εστία είναι ο χώρος μέσα στο σπίτι, ο οποίος χρησιμεύει για θέρμανση. Αυτή είναι η βασική έννοια, αλλά υπάρχουν και ευρύτερες έννοιες μέχρι το ύπατο όριο : "υπερ βωμών και εστιών" της ιερότητας.
Η Εστία έχει πολλές αρετές: Σημαίνει φωτιά, τουτέστιν, ανάδυση ενέργειας, ζεστασιά, φαγητό και φως. Θέρμανση για να προστατευτούμε από το κρύο αισθανόμενοι ότι υπάρχουν "προστατευτικοί" τοίχοι στην πλάτη μας. Μαγειρεύουμε την τροφή που σημαίνει απαρχή του εκπολιτισμού του ανθρώπου. Ομιλία με 'μαγείρεμα' λέξεων, που οδηγεί στην κοινή τροφή, δηλαδή τη συντροφικότητα.
Τότε όλα είναι πιο φωτεινά,μεταφορικά, οπότε χτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων και αναβλύζει η αγάπη που δένει αρμονικά την ομάδα.
Ο ίδιος ο άνθρωπος ως μία "πύκνωση" εστιακής μορφής, αναδίδει ενέργεια, ζωή και ψυχή δίκην φλόγας!
Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους η Πατρίδα συνιστά την Μεγάλη του Έθνους μας Εστία. Μέσα στην οποία νιώθει ο κάθε Έλληνας τη ζωογόνο ασφάλεια, θαλπωρή και αδελφοσύνη.

Ειδικά, όταν η Πατρίδα, όσο μικρή σε μέγεθος, έχει παγκόσμια και εμμενή υπέρ τρισχιλιετή μοναδική πνευματική ακτινοβολία , όπως η Ελλάδα, τότε ουσιαστικά συνιστά Οικουμενική Εστία!
Το δικό μας πρώτιστο μέγιστο καθήκον δυσβάσταχτο είναι να είμαστε αυθεντικά " πνευματικά τέκνα Της".
Να νιώθουμε την Πατρίδα ως Ιερά Εστία μας και να αναδύεται στην ψυχή μας αυθόρμητα ως αδήριτη παρακαταθήκη η Φιλοπατρία!!
( Συνέχεια περί φιλοπατρίας στο επόμενο)
Δημήτρης Κ. Μπάκας
Ιούλιος 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου